Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να σας ευχηθώ υγεία και δύναμη στις προσπάθειες που «πεισματικά» καταβάλλετε κάθε χρόνο για ένα καλύτερο σχολείο.

Η Διεύθυνση κι εγώ προσωπικά θα σταθούμε αρωγοί ώστε να μπορέσετε και φέτος να επιτελέσετε το εκπαιδευτικό σας έργο, όσο πιο αποτελεσματικά, εύκολα και ευχάριστα γίνεται. Είναι, άλλωστε, για όλους μας σημαντικό να λειτουργούμε σε ένα ελεύθερο, συνεργατικό περιβάλλον, έμπνευσης και δημιουργίας, όπου το νομικό πλαίσιο υπάρχει για να μας προστατεύει από τις αυθαιρεσίες  χωρίς να μας αποκόπτει από τον παιδαγωγικό μας ρόλο και τον κοινωνικό μας προσανατολισμό.

Έχει επικρατήσει να λέμε και δικαίως, ότι το σύγχρονο σχολείο για να είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο πρέπει να είναι ανοικτό στην Κοινωνία και τις ανάγκες της. Θα έλεγα, όμως,  ότι το σχολείο  πρέπει να είναι κάτι περισσότερο: Να είναι ανοικτό στην Οικογένεια. Η επικοινωνία και η συνεργασία των δύο αυτών συστημάτων, σχολείου και οικογένειας, αποτελεί για τα παιδιά έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη τους, σε συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα, τους δίνει κίνητρα για τη βελτίωση των επιδόσεων τους.

Αν συμφωνήσουμε ότι επίκεντρο της δουλειάς μας είναι ο μαθητής, είναι απαραίτητο, κατά τη γνώμη μου, να προσεγγίσουμε το οικογενειακό του περιβάλλον με διακριτικότητα, να γνωριστούμε καλύτερα, να χτίσουμε σχέσεις αποδοχής και αμοιβαίου σεβασμού. Έτσι αποκτούμε  συνεργάτες και συμπαραστάτες στην κατανόηση και ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των παιδιών που σίγουρα δεν είναι μόνο μαθησιακές. Η αμφίδρομη ενημέρωση, μας βοηθάει να διαμορφώσουμε μια πληρέστερη εικόνα του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς των παιδιών μέσα και έξω από το σχολείο κι αυτή με την σειρά της ανατροφοδοτεί και αλλάζει τη δική μας σκέψη και συμπεριφορά απέναντί τους.

Αυτές οι αλλαγές είναι που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Τέλος θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μαθητές και τους γονείς/ κηδεμόνες τους ότι όλοι εργαζόμαστε για να προσφέρουμε τα μέγιστα στους μαθητές και αναζητούμε διαρκώς νέους δρόμους επικοινωνίας ανάμεσα σε εμάς , τα παιδιά και το περιβάλλον τους με ενσυναίσθηση και ανθρωπισμό, χωρίς φόβο για τις αλλαγές.

Σας εύχομαι Καλή  και Δημιουργική Σχολική Χρονιά!

Με εκτίμηση,

Ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας

Αριστοτέλης  Βαρελάς